Statističko društvo Srbije

  • Povećaj veličinu slova
  • Podrazumevana veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vesti IN MEMORIAM Prof. dr Dušan Miljković (1929-2013)

IN MEMORIAM Prof. dr Dušan Miljković (1929-2013)

El. pošta Štampa PDF

 

       Prof. dr Miodrag Nikolić, Beograd, juna 2013. godine

    Šesnaestog maja 2013. godine preminuo je u Beogradu Dušan Miljković, diplomirani ekonomist, statističar, ekspert za statistiku narodnog dohotka , doktor ekonomskih nauka, visoki savetnik u Republičkom i bivšem Saveznom zavodu za statistiku, profesor univerziteta, traženi saradnik međunarodnih statističkih ustanova, pisac niza studija o pitanjima obračuna narodnog dohotka i razrade nacionalnog računovodstva i dugogodišnji član predsedništva Statističkog društva Srbije.

        

    Miljković se zaposlio u Republičkom zavodu za statistiku Srbije 1951. godine, odmah po završenim studijama. Upravo tad u Jugoslaviji je vršen prelaz sa administrativnog na tzv. tržišni model socijalizma . Bitno se menjao i dotadašnji sistem planskih evidencija. Dušan počinje rad na prvom posleratnom obračunu narodnog dohotka Srbije i na tom velikom projektu sarađivao je do penzionisanja.

    Njegov dolazak u statističku službu odigrao se po dogovoru profesora R. Uvalića i direktora Republičkog zavoda M. Macure. Miljković je bio kandidat za asistenta na katedri političke ekonomije, kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Ali, Macura je zatražio od fakulteta perspektivnog početnika za osnivanje statistike narodnog dohotka. Preporučen mu je Miljković. On je to odmah prihvatio i tako utvrdio svoje životno profesionalno opredeljenje.

    Prvi obračun dohotka doveo je Miljkovića u krug najbližih saradnika B. Kitaljevića, centralne ličnosti ove grane jugoslovenske statistike. Obrazovni i pametni Dušan postaje nezaobilazni član tog tima. Ceneći ga po tim uspesima, Macura mu obezbeđuje stipendije za specijalizacije u Engleskoj i u SAD. Dušan se otud vratio kao znalac zapadnjačkog statističkog sistema ohrabren sigurnim vladanjem engleskim jezikom i iskustvom u međunarodnoj komunikaciji. Takvom čoveku bila su otvorena vrata za različite službe.

    Miljković je imao nekoliko prekida u statističkom radu. U jednom funkcionerskom mandatu bio je u Republičkom zavodu za planiranje. Nekoliko godina je boravio u Etiopiji kao statistički stručnjak delegiran od Ujedinjenih nacija. Prekid u statističkoj službi napravio je višegodišnjim radom u Ekonomskom institutu Beograd, u zvanju naučnog savetnika. Uprkos privlačnosti tih položaja, on se ipak vraćao statistici u kojoj je i završio radni vek.

   U Saveznom zavodu za statistiku Miljković je bio cenjen savetnik direktora Latifića i kasnije, Grupkovića. Istovremeno, bio je blizak saradnik statistike privrednih bilansa i međunarodne statistike. Trajan trag ostavio je za sobom kao urednik niza posebnih publikacija od kojih „ Jugoslavija 1918-1988“ i „Razvoj Republika SFRJ“ predstavljaju kapitalna dela. Od autorskih tekstova vredi da se posebno istaknu „Obračun bruto domaćeg proizvoda na međunarodno uporediv valutni izraz“, zatim „Merenje osnovnih agregata nacionalnih računa u stalnim cenama u uslovima inflacije“ i  Nacionalni makroekonomski računi“. Nemerljiv je njegov doprinos radu brojnih komisija Vlade, Narodne banke ili onih što su vodile međunarodne pregovore. Ma koliko da su takve obaveze prevazilazile okvire uobičajenog statističkog rada, Miljković se osećao i deklarisao uvek kao statističar.

   Statističko društvo mu duguje zahvalnost za učešća na brojnim savetovanjima, za rad u presedništvu Statističkog društva i za pomaganje Statističke revije. Njegova reč, mudra i taktična, mnogo je značila u kritičnim momentima duge istorije Statističkog društva.    

                                                                                                                                                                                                                 

LAST_UPDATED2  
Početna Vesti IN MEMORIAM Prof. dr Dušan Miljković (1929-2013)